Monday, June 26, 2006

Resebrev 8

Resebrev 8 från Cayenne
Porto Santo - Funchal, Madeira den 6 oktober 1999.

Lördag 25 till onsdag 29 september.
Startade mot Porto Santo, ca 480 nm mot SV, på fm. Gammal hög dyning från NV och frisk vind från SV. Motorgång direkt mot målet som vi planerat fungerar inte, så det är bara att hissa på och bli segelbåt igen. Första dygnen är lite degiga, men sedan får vi vridning av vinden mot V (och sedan NV) och livet känns genast trevligare. Att lägga stäven mot målet känns alltid bättre än när vinden ligge på stäven.
Utdrag ur loggboken, skriven av Eira 27/9:
Väcks kl 03.00 av Ulf, får en kopp the. Storsegel och 2/3 av genuan ute. Vinden är VNV 15 knop och farten 5,5 knop. Mulet, men kan se en och annan stjärna. 04.00 väcker Ulf för att kursen behöver ändras. Går inte upp ensam till vindrodret på akterdäck när det är mörkt av säkerhetsskäl, då skall vi vara två uppe även om vi har säkehetssele. 04.30 nu lyser både stjärnor, måne och främre lantärnor som varit lite glappa senaste tiden. Det gör att vi måste vara extra vaksamma eftersom vi inte syns framifrån. 05.40, mulet men månen lyser igenom molnen och ger ljus. Skall väcka Linnea. Blåser 10 knop, vinden vrider tillbaka mot V. Lite utsläpp i storen ger 5-6 knop fart. Sjön blir lugnare men ca 2-3m dyning. 293 distans kvar. Ser ett ljus om babord.
Sista 150 distansen går vi med motor och segel, eller bara motor. Dyningen fortsätter att trycka på från NV med mellan 2-4 meter. De är så långa att de inte stör, problemet är bara att horisontspaningen tar lång tid eftersom man bara kan passa på när man är på topp så att säga.
Har sällskap av en liten fågel, storlek och utseende som en svala, som stundtals hoppflyger på vattnet. Först trodde vi den var skadad, men det visade sig att det var hans sätt att jaga något som fanns alldeles i ytan.
På natten är det fantastiskt med allt ljus uppifrån som reflekteras i plankton som ser ut som eldflugor i vattnet. Vid vissa tillfällen kan mareden lysa utmed båten och framför allt i kölvattnet. Det sägs att man kan få mareldseffekt när man pumpar vatten på toan, vi undersöker fenomenet och återkommer.
Vi har då och då besök av delfiner och Eira såg en morgon tre sköldpaddor. I det stora hela kan det tyckas vara långtråkigt att ha vakten, tre timmar i stöten, men det händer små saker hela tiden så minuterna tickar iväg fort.
Onsdagsmorgon kunde vi äta riktig frukost i en solig sittbrunn med ägg, kaviar och sill. Det saknas bara knäckebröd och Gammeldansk, men vadå, vi kan ju inte ha allt samtidigt.
Vi har sett Porto Santos höga vulkanberg hela dagen. Utanför hamninloppet kan vi inte motstå frestelsen att stanna till och bada i det blåskimmrande vattnet.
Kl 16.30 knyter vi fast i en pontonbrygga där vi kan spola av saltet från båten. Dagen efter tar vi en boy en bit ut och har därmed minskat hamnkostnaderna till en tredjedel.
Här ligger grabbarna med Fossekallen så det blir ett kärt möte. På kvällen träffar vi båtbesättningarna vi haft sällskap med. Petina med Lena och Kennet, Louise med Britt-Louise och Rolf.
Här i hamnen har tidigare besökare målat sina mer eller mindre fantasifulla symboler och båtnamn på hamnpirarna, helt fantastiskt och kul. Vi krierar för fullt och får till slut fram en bild som vi blir nöjda med.

Fredag till måndag den 4 oktober.
Har beställt en utflykt tillsammans med de andra båtarna. En kvinnlig guid tar oss med på svindlande, slingrande vägar till olika utsiktspunkter och andra sevärdheter. Här på Porto Santo slutade det att regna normalt för ca 20 år sedan så jordbruket är nerlagt till största delen, men några druvor lyckas man alltid få fram på de gamla stockarna. En helt lyckad utflykt skall sluta på en vingård med vinprovning. Tyvärr var denna årgång av Portvinet inte den bästa så ingen köpte med något.

Har nu lyckats laga den helt hopkorroderade och sönderbrända lantärnan. Inte konstigt att våra lantärnlampor lyst lite som de velat den senaste tiden. Har även bytt olja i motorn och gett den en översyn. Ja det är ett ständigt pillande med båten för att hålla den i trim.
Som söndagsmiddag bjöd skepparn på raggmunk med Östgötska lingon som vi fick av Eva som ”lycka tillgåva”, tack det smakade utmärkt med portugisisk potatis. Tack, tack.
Måndagen ägnade vi åt turistande. Cristoffer Columbus bodde här en tid, till och med gifte sig här 1480. Ett litet stenhus mitt i stan var deras hem då och är nu ett museum. Tyvärr ingen som känner för att öppna.

Tisdag 5 oktober
Har förberett avgång i gryningen för att komma fram till Funcal på Madeira så tidigt som möjligt på dagen. Ryktet talar om att det är knökafullt i hamnen och det är exakt 40 distans så vi räknar med att vara framme strax efter lunch. Vi hörs.

Onsdag
Var här 15.00 igår. Det var en trevlig segling med varm, torr och lagom hård vind, sägs det. Skepparn sov mest hela vägen. Båten ligger nu för ankar utanför marinan som mycket riktigt är full, men inte av långseglare. Portugiserna får det allt bättre och det avspeglar sig bl a på deras båtinnehav. Vi fick ett mycker trevligt mottagande av myndigheterna som skrev in oss, De blev nästan exalterade då de upptäcker att det är Cayenne som anlänt eftersom de har ett ilpaket till oss, från sverige, som ligger och väntar, eller hade.
Det visar sig, att det efter ett par dagars väntan på kontoret hade någon återsänt paketet till postkontoret. Här anas trubbel. Mycket riktigt. I dag på morgonen ringdes och besöktes postkontoret, men ingen visste något om ett paket till Cayenne. Tulltjänstemannen tyckte detta började bli genant så han offrade en del av sin siesta och följde skipper til kontoret och se, där letades fram ett litet paket från Seldéns med reservdelar till vår Furlex.
Tack till Seldéns i Göteborg för ett snabbt och exakt agerande.
Här i Funchal låg också brev och väntade, skönt med lite skvaller hemifrån.
Damerna gjorde en utflykt in i landet, tillsammans med besättningen på Louise, och vandrade utmed ”Levadorna” dvs de bevattningskanaler som förser terrassodlingarna med vatten. Det finns många olika leder att välja på efter svårhetsgrad och längd. Dagens var av det försiktigare slaget men att döma av deras antusiasm inför nästa tur som blir både längre och svårare måste det vara en fin upplevelse.
I kväll är det Brasiliansk sambakarneval på Casinot. De flesta besättningarna från de skandinaviska båtarna skall dit. Vi ligger fem svenska, tre norska och två danska båtar i Funchal för tillfället. Resten är från jordens alla hörn, längst ifrån är en båt från Canada som är på väg hem.

Hej så länge från oss på Cayenne

0 Comments:

Post a Comment

<< Home