Monday, June 26, 2006

Resebrev 9

Resebrev 9 från Cayenne
Las Palmas, Canaris

Hej alla vänner

Sedan vi hördes har vi utforskat Madeira färdigt och farit vidare till Las Palmas på Gran Canaria. När detta skrivs är det söndag den 24 och i morgon kl 06.30 lämnar vi denna ö för Tenerife, närmare bestämt Santa Cruz, där vi skall plocka upp en god vän som skall segla med till Gomera. Vi jobbar nu till och från med att förbereda båten för seglingen över Atlanten, bl a har vi bunkrat mat här på Gran Canaria som har ett trevligt prisläge på konserver och torrfoder. I övrigt har vi det så bra som vi kan och förtjänar. Vi känner oss verkligen privilegierade som får leva som vi gör, och jag lovar, vi slarvar inte bort någon tid på sådant vi inte har någon glädje av.

Lördag den 9 oktober
Nuns Walley heter en dal som ligger en bit in i landet, norr om Funchal. Dagens utflykt företogs med allmänna färdmedel tillsammans med Louise och Rolf. En Volvobuss tog oss med på de häftigaste vägar vi någonsin provat. Man fick verkligen skärpa sig för att inte gå fram och be chauffören köra lite lugnare. Vägen hängde stundtals utmed bergssidorna. Den enda trösten var tanken, att han kör denna sträcka dagligen och för det mesta går det tydligen bra. Det blev ingen klättring utmed Levadorna eftersom vi kom av på fel plats, istället promenerade vi utmed vägen, genom små byar, för att till slut hamna i en större by där det fanns en restaurang. Kastanjesoppa var en nyhet som kan rekommenderas. Det visade sig på hemvägen att vägarna inte är så säkra trots allt. På ett ställe var vägen spärrad av ett jordras eftersom det regnat en del under dagen. Hur mycket hade vi ingen uppfattning om eftersom Rolf och Skipper då var upptagna med att slå traktens ungdommar i ett mekaniskt fotbollsspel.
På tal om mat. Om du kommer till Funchal får du inte missa stan´s gastronomiska upplevelse, Pommes Frites med vitlöksmajonäs på snackbaren O Barralinho, alldeles i hörnet vid den stora hamnpiren. Sagolikt gott.

Söndag till onsdag den 13 oktober
Hade tänkt att avsegla idag. Drog upp ankaret och gick in till servicebryggan för att tanka vatten och diesel. Strömavbrott pga åskväder under natten. Försökte i flera timmar att hitta fel innan hamnkaptenen gav upp. Tog plats utanför femte båten mot kaj, över natten.
Kom sedan iväg vid 12-tiden på måndag. Skapligt väder men vinden rakt i stäven. Här fick vi användning för bränset vi haft sån´t problem med. Motvind och 280 nm till målet är inget drömläge, men det är bara att försöka gilla det. Man vet att under den tid vi gnetar mot målet hinner det bli förändringar och det inträffade också. Vi fick en fin segling till Gran Canaria med flera besök av delfiner och en flock ”småvalar”. Det tog längre tid än vi tänkt men det var en bekväm segling och vi har fått en viss rutin att ta oss in i hamnar nattetid.
Kl 22.30 anlände vi till hamnen och fick hjälp av svenska seglare, Jerk på Vindela och Per med sonen Björn på Moder från Göteborg, att hitta en plats i den annars fulla marinan.

Torsdag till Söndag den 24 oktober
Nu börjar de nu invanda aktiviteterna. Inklarering, kolla vilka bekanta som är här, var mailkontor, affärer och annat finns. Det brukar ta en dag eller två. Sedan skall det göras inköp till båten osv osv. Korta utflykter och ett rikt socialt liv gör att dagarna bara rinner iväg.
Här i Las Palmas hade vi post att hämta på Anskarsgården, Svenska Kyrkans. Det var en härlig upplevelse att sitta vid ett normalt bord på en normal stol och dricka kaffe med kanelbulle samt läsa brev och kort hemifrån. Tack alla ni som hört av er, det är vi mycket tacksamma för.
En veckas liggtid på varje plats krävs enligt mer rutinerade och redan avstressade långseglare. Vi börjar nu se oss själva som långseglare, och se, det tar till och med längre tid än en vecka innan vi lämnar Las Palmas. Men vi har hunnit med mycket.
En ankarvinch som länge funnits på önskelistan har inköpts och monterats.
En mobil VHF-radio har inköpts. Skall användas i första hand i överlevnadsväskan som alltid ligger färdigpackad när vi gör överseglingar. Den blir även bra när vi ligger för ankare, så vi kan nå båten från land när dingetransport behövs. Vi är ju tre ombord med olika vanor.
Den första kackerlackan har infångats och sjösatts. De brukar börja visa sig här på Canaris och det anses som omöjligt att klara sig ifrån denna, i och för sig, harmlösa men ändå onödiga och obehagliga ohyra.
Vi har bunkrat ca 200 kg konserver och torrmat som stuvats och fördelats runt om i båten. Det blev en leverans på bryggan med 11 kartonger förutom öl och läsk. I Västindien finns ingen vinkultur att förlita sig på så vi tar med det också, för fem månader. I det här sammanhanget är det ett viktigt jobb att bokföra vad vi har, och viktigast av allt, var det är placerat.
Vi har även en hel del kvar av konserverna Hasse-Pelle sponsrade med hemifrån och vi vet redan att det smakar bra med Bullens korv ute på atlanten. Tack Hasse.
Vi har tvingats att trimma båten med mat, dvs packa maten så att tyngden fördelas på bästa sätt så att det fortfarande går att segla båten och att den rör sig behagligt i sjön. Vid överfarten till karibien kommer vi även att placera om ankare och kätting på ett för trimmet fördelaktigt sätt. Vi kommer att redovisa detta i nästa brev.

Beträffande överlevnadsväskan som nämndes är detta en vattentät plastkanna på ca 6-7 liter som är ett kompliment till den utrustning som finns i vår räddningsflotte och som kan vara bra att ha om allt skulle gå åt h-vete. Den innehåller förutom radion en GPS-navigator med extra batterier, fiskeutrustning, allroundkniv, snöre, medicin för enklare åkommor och sjösjuka samt brännskador, energidryck mm,mm. Vidare finns en förpackning med nödraketer, en polva med 8 liter vatten och en handdriven watermaker med vilken vi kan göra dricksvatten.
Detta paket finns lätt gripbart och sammanbundet och kan kastas i sjön tillsammans med flotten om det skulle behövas.

Jag lovade också i förra brevet att kolla hur det var med mareld på toan. Jodå det funkar, men du får pumpa ordentligt.

I nästa brev, comming soon, skall vi lämna adress till Barbados dit vi räknar med att anlända senast 20 december. Dit kan du kan sända brev och rikligt med julklappar.

Varma hälsningar från oss på Cayenne

0 Comments:

Post a Comment

<< Home